Nejvyšší loňskou pokutu, pět milionů korun, dostal subjekt zapletený do metanolové kauzy. Inspekce loni také zakázala uvádět do oběhu zboží v hodnotě přes 32 milionů korun. "Pokuta má být prostředek k nápravě, není cílem. Proto nás mrzí, že k tomu tak někteří obchodníci nepřistupují. Pokud se situace nebude měnit, jsme připraveni pokuty zvyšovat," řekl Klanica. Maximální výši pokuty určují příslušné právní normy, nicméně podle jeho vyjádření je polštář mezi udělovanými a maximálními možnými pokutami ještě dostatečně velký.
Počet kontrol, které loni inspektoři uskutečnili, je podobný jako v předchozích letech, když se odečtou mimořádné kontroly kvůli metanolové aféře, tedy okolo 35.000. I počet nevyhovujících šarží potravin je téměř stejný, a to zhruba 4100, tedy pětina. "Neznamená to však, že by pětina výrobků v košíku nakupujícího nevyhovovala. Kontroly děláme cíleně tam, kde lze očekávat nějaký problém, případně na podnět veřejnosti," vysvětlil Klanica. Počet podnětů se loni zvýšil více než dvojnásobně na 5500, což přičítá větší informovanosti spotřebitelů a také působení webového portálu Potraviny na pranýři.
Největší problémy mají potraviny ze zemí mimo Evropskou unii, a to v 38 procentech. U potravin z EU našli inspektoři nějaký nedostatek ve 28 procentech, u českých pouze v 17 procentech případů. "Vyplývá z toho, že české potraviny mají vysoký standard a v celoevropském kontextu se nemáme za co stydět," řekl Klanica. Zatímco zjištění u potravin mimo EU ho nepřekvapilo, u evropských ano. "Kdyby si každý zametl před vlastním prahem a výrobci dělali vše podle předpisů a dobře fungovaly dozorové orgány v zahraničí, měli bychom se pohybovat na podobných číslech jako u českých potravin," míní Klanica.
Veterináři loni udělili pokuty za rekordních 22 milionů korun,což bylo takřka o šedesát procent více než o rok dříve. Na nárůstu se významnou měrou podílela kauza s koňským masem falešně deklarovaným jako hovězí. Pracovníci státního veterinárního dozoru loni na porážkách vyšetřili 117 milionů jatečných zvířat, přibližně o pět milionů méně než v roce 2012.
Kvalitu tuzemských potravin SZPI odvozuje i od zvyšující se informovanosti spotřebitelů. "Webový portál, kterým jsou Potraviny na pranýři, nemají nikde jinde v Evropě. Loni jsme na něm zveřejnili 652 nevyhovujících šarží, z toho 254 nebezpečných. Loni vznikla i mobilní aplikace, přes níž může každý spotřebitel okamžitě poslat podnět včetně fotografie. Téměř všechny skutečně prošetříme," uvedl ředitel Odboru kontroly laboratoří a certifikace Jindřich Pokora.
zdroj: ČTK